Fender Stratocaster 1968 - Jimi Hendrix - Slavné kytary

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 01.06.2019

V dnešním díle vzpomeneme jednoho z největších hudebníků 20.století. Organizace Rock and Roll Hall of Flame jej dokonce označila jako „pravděpodobně největšího instrumentalistu v historii rockové hudby“. Stále netušíte, kdo by to mohl být? Jimi Hendrix, americký hudebník, zpěvák a skladatel. 

Jimi Hendrix

Bylo by zbytečné popisovat všechny Jimiho úspěchy. Bylo jich vskutku hodně a každému, kdo se kdy zajímal o kytaru, je Jimi Hendrix nejspíše velmi dobře známý. Dovolím si však připomenout několik maličkostí. 


Jeho rodina a nejbližší přátelé mu v dětství neřekli jinak než „Buster“ – cvalík. Bylo to kvůli jeho baculaté postavě, když byl ještě malé miminko. V roce 1962 se sešel s jiným hudebníkem – Johnnym Jonesem. Jeho prostřednictvím se setkal se svými dvěma idoly – B.B. Kingem a Albertem Kingem. Jimi se jich začal vyptávat na jejich hru na kytaru a oba hudebníci se s ním ochotně podělili o svá tajemství, z čehož byl údajně Jimi ještě několik dní úplně vedle. S Johnnym Jonesem si potom ještě dal jeden večer kytarový souboj. Samozřejmě ho nevyhrál, ale jeho hra natolik připomínala některé skladby B.B. Kinga, až se tomu obecenstvo smálo… V roce 1969 se mu dostalo velkého uznání – byl hlavní hvězdnou hudebního festivalu Woodstock.
Zemřel velmi mladý, ve svých 27 letech…

 

Jimi Hendrix

Zdroj: http://www.rollingstone.com/music/artists/jimi-hendrix/biography

Fender Stratocaster z roku 1968

Je všeobecně známo, že Jimi Hendrix byl levák, ale často hrál na kytary určené pro praváky. Za svůj krátký život měl mnoho kytar, jednu z nich zmíníme i zde. Byl to Fender Stratocaster z roku 1968. Právě na tuto kytaru hrál i na legendárním festivalu ve Woodstocku v roce 1969, kde byl jednou z hlavních hvězd. Mimo něj se zde objevily téměř všechny špičkové kapely a umělci tehdejší doby - The Who, Janis Joplin, Santana a další. Jde o kytaru pro praváky, kterou Jimi jednoduše vzal, otočil ji a zaměnil pořadí strun. Tato kytarová kráska je jedna z nejslavnějších kytar na světě, také díky tomu je i jednou z nejdražších: kytaru koupil za více než 2 000 000 dolarů Paul Allen.

Fender Stratocaster z roku 1968

Zdroj:http://www.guitaraficionado.com/the-guitar-collection-jimi-hendrixs-1968-fender-stratocaster.html


Zpět na všechny články

Hudba jako zábava, ale i pomocník

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 06.11.2020

Kytarové mobilní aplikace

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 04.07.2020
GeoPas.cz