Lucille - B.B. King - Slavné kytary

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 22.02.2019

Každý známý kytarista většinou vlastní několik hudebních nástrojů. Často je střídají podle toho, zda právě natáčí ve studiu novou desku, a nebo někde koncertují. Mnoho kytar v sobě ukrývá i nějaký příběh, humornou historku, nebo i poučení do života. Čas od času se o těchto příbězích majitelé kytar rozpovídají a příhody jsou to někdy podivuhodné…


Pojďme si společně některé z těchto příběhů připomenout v krátkém seriále, ve kterém se vám představí nejen známí hudebníci, ale především jejich neméně slavné kytary. Dnes to bude o krásné černé kytaře Lucille.

B.B. King

Tento slavný kytarista začal nahrávat již v roce 1949 se společností RPM Records v Los Angeles. Ještě předtím však King pracoval jako DJ v Memphisu, kde dostal legrační přezdívku „Beale Street Blues Boy“, v překladu bluesový klučina z ulice Beale Street. A tak vzniklo jeho umělecké jméno – zkráceninou na B. B. King.


Od té doby, koncertoval až do roku 2006. Za své písně sbíral světový ohlas fanoušků i hudebních kritiků. Velkou popularitu si vysloužil i díky tomu, že v roce 1969 zahajoval turné „American Tour“ hudební skupiny The Roling Stones. Jak již bylo řečeno, kariéru ukončil v roce 2006, ve věku osmdesáti let, rozlučkovým turné po Velké Británii a Evropě.

 

B.B. King
Zdroj: http://www.bbking.com/

Žena jménem Lucille

Nesmíme zapomenout na jeho „kytarový příběh“. Bylo to právě v roce 1949, kdy se nacházel v domě, ve kterém začalo hořet. Údajně požár založili dva muži, kteří během rvačky převrhli hořící barel. King vyběhl z domu, ale pak si vzpomněl, že uvnitř zůstala jeho kytara, která v té době stála 30 dolarů. Neváhal, vběhl do domu a kytaru zachránil. Později se dozvěděl, že oba muži, kteří se poprali kvůli ženě jménem Lucille, té noci v domě uhořeli. Tuto kytaru následně pojmenoval jménem Lucille, aby mu stále připomínala, jak pošetilé může být nejen vběhnout do hořící budovy, ale i rvačka kvůli ženě. Tento kytarový velikán byl věrný firmě Gibson, která pro něj vyráběla mimo jiné právě custom model s názvem B.B. King Lucille.

Lucille

Zdroj: http://www.bbking.com/


Zpět na všechny články

Hudba jako zábava, ale i pomocník

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 06.11.2020

Kytarové mobilní aplikace

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 04.07.2020
GeoPas.cz