David Gilmour - začátky slavných kytaristů

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 13.11.2017

Zdroj obrázku: https://en.wikipedia.org/wiki/David_Gilmour 

David Gilmour, který dnes patří k nejvlivnějším a nejvýznamnějším osobnostem na hudební scéně, se narodil 6.3. 1946 v Anglické Cambridge. Je známý především jako kytarista, zpěvák a jeden z hlavních členů a skladatelů skupiny Pink Floyd.

David jako dítě navštěvoval the Perse School v Cambridgi, kde se seznámil se Sydem Berrettem, pozdějším členem Pink Floyd. Ten chodil na vedlejší školu ve stejné ulici. Volné přestávky na oběd tak mohl David učit hrát Syda na kytaru.

Gilmourovi hudební začátky jsou spjaty s blues a rock´n´rollem. Dodnes je zavázán Pete Seegerovi z druhé strany oceánu, díky němuž se prý na kytaru naučil hrát. Jeho teenagerské začátky jsou spojeny se skupinou New Comers, od které odešel v roce 1963 do známějších The Ramblers. Ta se za nedlouho přejmenovala na Joker ́s Wild. Gilmour v ní hrál nejen na kytaru a foukací harmoniku, ale i zpíval a organizoval hudební aktivity kapely. S hity Jimiho Hendrixe se Joker ́s Wild vypravili na turné po Francii a poté i úspěšně po Británii. 

Bohužel nahrávka s nadčasovým efektem, kterou skupina připravovala, byla ukradena pirátskou společností a právě to nakonec kapelu zlomilo. Pro kapelu nastali těžké časy, název změnily na Flowers a poté na Bullit. David Gilmour, který v té době hraje za směšnou almužnu je na tom dokonce tak špatně, že projde i nemocnicí, kde je na kapačkách s umělou výživou. Příležitostně si proto začal přivydělávat jako model pánských konfekcí.

V lednu 1968 po psychických kolapsech (vyvolaných patrně drogami) frontmana, kytaristy a zpěváka skupiny Pink Floyd - Syda Barretta, dostává David Gilmour životní nabídku záskoku. Nebylo ojedinělé, že Syd při živých vystoupeních nebyl schopen vyloudit jediný tón, a tak se David Gilmour stává oficiálním členem skupiny Pink Floyd - jako plnohodnotná a vynikající náhrada za Syda Barretta.


Zpět na všechny články

Hudba jako zábava, ale i pomocník

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 06.11.2020

Kytarové mobilní aplikace

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 04.07.2020
GeoPas.cz