Jag - Stang - Kurt Cobain - Slavné kytary

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 04.08.2019

Kurt Cobain si svou kytaru Jag - Stang vyloženě vysnil. Ačkoli měl v oblibě kytary Mustang a Jaguar z dílny Fender, nosil v hlavě nápad stmelit tyto dva typy v jeden - Jag - Stang. Larry Brooks, který na prototypu s králem grunge spolupracoval, řekl pro magazín Fender Frontline, že Cobain měl poměrně jasno: „Vzal fotografie Mustanga a Jaguara, rozstřihl je v půlce a slepil dohromady, aby viděl výsledný koncept“. S Kurtem byla podle něho spolupráce jednoduchá, vizi měl jasnou a Fender už jen dolaďoval detaily.

„Již od svých začátků hraní na kytaru jsem vždy dokázal na každém typu vyzdvihnout to, čím je výjimečný, ale ideální rovnováhu všech těchto výhod se mi nepodařilo najít. Proto jsem přišel s Jag - Stangem“, vysvětloval Cobain. Fender vyrobil dva prototypy, jeden v červené barvě, druhý v modré. Samotnému frontmanu Nirvany byl poslán druhý jmenovaný. Ten sice hned poslal zpět, ale po vyladění detailů už s ním hrál v roce 1994 na evropském turné.

 

 

zdroj: www.imperialvintage.com

 


Modrý prototyp Jag - Stangu Kurt Cobain nikdy nespatřil kvůli svému brzkému úmrtí. Tím ale nezůstal nevyužit. Objevuje se například v klipu R.E.M. - What´s the Frenquency, Kenneth?, kde na něj hraje Peter Buck.

 

 

zdroj: https://www.gbase.com/gear/fender-jag-stang-1994-sonic-blue

 


Do dnešního doby zažil Jag - Stang spoustu "zmrtvýchvstání" především z dílny japonských výrobců. Cena jedné kytary se vyšplhala na cenu 756 amerických dolarů, což činní v přepočtu 16 600 korun.


Zdroj článku: www.fender.com


 


Zpět na všechny články

Hudba jako zábava, ale i pomocník

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 06.11.2020

Kytarové mobilní aplikace

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 04.07.2020
GeoPas.cz