Jem 77 FP - Steve Vai - Slavné kytary

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 20.04.2018

Dnes si připomeneme amerického rockového kytaristu a také zpěváka pocházejícího z newyorského Long Islandu – Steve Vai. Tento umělec možná není natolik známý mezi širokou veřejností, jako třeba Jimi Hendrix, Eric Clapton a další, ovšem jeho hudební talent a hudební přínos je nesporný. Pojďme se tedy v krátkosti na tohoto muzikanta a jeho úspěchy podívat.

Steven Siro Vai je americkým kytaristou, zpěvákem, skladatelem a také producentem. Je rovněž držitelem ceny Grammy a právem uznávaným kytaristou, který je od poloviny 80.tých let inspirací pro mnohé kytarové příznivce po celém světě. Klasickou hudbu a jazz studoval na Berklee College of Music, jako žák Joe Satrianiho.

Hrát začal ve 13 letech v první kapele Rayge. Jeho velkým vzorem byli Jimi Hendrix a J. Page. V 18 letech odchází do Los Angeles, kde začíná hrát v kapele F. Zappy a dokonce se objevuje i ve filmu – ve snímku Crossroads. Hudební úspěchy na sebe nedaly dlouho čekat a jeho úspěch s deskou Passion And Warfare z roku 1990 je úctyhodný. Hudba na této desce obdivuhodně kombinuje prvky jazzu, rocku, funku, metalu i klasické hudby. Říká se, že jeho úspěšnou tvorbu ovlivňuje i jeho spokojený rodinný život s manželkou a dvěma dětmi a také to, že se zajímá o duchovní vědy, meditaci a vegetariánství.

Sladěná se závěsy

Také Steve Vai vlastní pěknou sbírku kytar, se kterými se rád pochlubí na svých webových stránkách. Jsou v ní velmi zajímavé kousky a těžko říci, který z nich je nejlepší. Zajímavá je každopádně kytara Jem 77FP, která prý patří mezi jeho nejoblíbenější. Debutoval s ní v roce 1988 a je ozdobená květinovým vzorem. Jak sám Steve říká, je přesně sladěná s barvou závěsů, které má doma…

Zdroj: http://www.vintageandrare.com/product/Ibanez-JEM77-FP-Steve-Vai-Signature-2004-35910


Zpět na všechny články

Hudba jako zábava, ale i pomocník

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 06.11.2020

Kytarové mobilní aplikace

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 04.07.2020