Jimi Hendrix - Začátky slavných kytaristů

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 11.04.2017

Kým jiným začít seriál o začátcích slavných kytaristů než Jimim Hendrixem. Rozený Johnny Allen Hendrix (později přejmenován otcem na Jamese Marshalla Hendrixe) se narodil 27.11.1942 v americkém Seattlu Alu a Lucille Hendrixovým.

Podle postavy ještě jako nemluvně mu jeho rodina a nejbližší známí nikdy neřekli jinak, než Buster (tlouštík).  Vyrůstal v chudinské černošské čtvrti, kdy o něj střídavě pečovala jeho matka, babička, tety a jejich známí. Jimi měl dohromady pět sourozenců. Kvůli finančním problémům rodiny, byly ale kromě o čtyři roky mladšího bratra Leona všechny umístěny do sirotčinců.

Po rozvodu rodičů, kterému předcházely časté hádky, zůstal Jimi pouze s otcem Alem. Malý Jimi se velice zajímal o hudbu a kreslení. Vliv na něj měl prakticky každý tehdejší významný umělec včetně B.B. Kinga. 

Al našel staré jednostrunné ukulele a dal ho Jimmymu, který tak přestal kytaru imitoval koštětem, kterým měl zametat.  V létě roku 1958 koupil Al Jimmymu akustickou kytaru za pět dolarů z druhé ruky od jednoho z jeho přátel. Krátce poté se již Jimmy připojil k jeho první kapele The Velvetones. V osmnácti byl pro flákání Hendrix vyhozen ze střední školy. Následující léto, koupil Al Jimmymu svou první elektrickou kytaru Supro Ozark 1560S – s tou se připojuje do kapely The Rocking Kings, která hraje více placených koncertů a má lepší zázemí. Tuto kytaru mu v klubu po hraní někdo ukradl a tak se členové kapely složili a za 49,95$ koupili kytaru Danelectro Silvertone i se zesilovačem. Po rozpadu kapely, která se potýkala s technickými problémy, obnovil skupinu manažér Thomas pod názvem Thoms and the Tomcats, kde Hendrix zpíval i doprovodné vokály. 

V roce 1961 Jimmy narukoval do armády Spojených států, kde se seznámil s baskytaristou Billy Coxem při jamování v klubovně základny, se kterým po propuštění z armády objížděli kluby pod jménem King Kasuals. Hendrix si na rozdíl od zbytku kapely jinou práci nenašel a živil se jenom hraním. Měl tak dostatek času na kytaru neustále cvičit. Jimmyho ale neustále doprovázela finanční krize a tak v roce 1964 přesídlil do NewYorku, kde vystřídal nespočet kapel, které povětšinou opouštěl pro malou tvůrčí volnost. Jisté je ale to, že vystupováním si Hendrix vydělával 10 dolarů za večer. Na těchto vystoupeních Jimi také často experimentoval s fuzz boxem, který v kombinaci se zpětnou vazbou, přetíženým zesilovačem a samozřejmě i Hendrixovou hrou dokázal tvořit velmi zajímavé zvuky. V tomto ohledu byl Hendrix jeden z průkopníků těchto zvukových „vychytávek“, které jsou dnes již docela běžnou záležitostí. V roce 1966 se Jimmy přestěhoval do Londýna, změnil si jméno na Jimi Hendrix a založil skupinu The Jimi Hendrix Experience, se kterou v Anglii dosáhl velké popularity. Na hudebním festivalu Monterey Pop v roce 1967, Hendrix získal na svou stranu i Severní Ameriku a stal se celosvětovou hudební celebritou. Jeho hru ani dnes neučí, žádná běžná škola kytary, tak byl Jimi jedinečný.


Zpět na všechny články

Hudba jako zábava, ale i pomocník

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 06.11.2020

Kytarové mobilní aplikace

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 04.07.2020
GeoPas.cz