Jimmy Page - Začátky slavných kytaristů

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 01.05.2017

Celým jménem James Patrick Page narozen 9.1.1944 v Middlesex v Londýně - je britský muzikant, skladatel a hudební producent.

V roce 1952 se rodina stěhovala do Feltham a pak do Miles Road, Epsom v Surrey. To je místo, kde Page narazil na svoji první kytaru. Již se dnes přesně neví, proč tam kytara byla a zda opravdu zůstala v domě po původním majiteli nicméně historka je to zajímavá. Page byl v dětství spíš introvertní samotář.

Na kytaru začal hrát ve dvanácti letech, kdy začal chodit na lekce kytary do blízkého Kingstonu. Tam mu ukázali první akordy. Postupně byl ovlivňován kytaristy jako byli Scotty Moore a James Burton, které poslouchal na nahrávkách Elvise Presleyho. Presleyho píseň "Baby Let's Play House" je pak Pagem citována jako jeho inspirace vzít do ruky kytaru. Jeho první byla kytara značky Futurama Grazioso z roku 1959 (což byla kytara české výroby), kterou si v té době koupil z druhé ruky. Bral kytaru každý den do školy, kde mu jí vždy zabavili a po hodině  zase vrátili.

Jako mladého studenta umění ho smetla vlna rokenrolu (ostatně stejně jako celou Anglii), který se dostal do Evropy v podobě Elvise Presleyho v roce 1950. Jimmy opustil školu a pokusil se začít hudbou zaobírat profesionálně. Po krátké spolupráci s textařem Roystonem Ellisem a zpěvákem Redem E. Lewisem ho pozval Neil Christian do skupiny The Crusaders. Přibližně dva roky vystupoval a hrál na Christianových nahrávkách včetně singlu z listopadu 1962 The road to Love. V průběhu spolupráce s Christianem měl Jimmy vážné zdravotní problémy (prodělal mononukleózu), které mu neumožňovaly kontinuálně se zúčastňovat vystoupení. Když se uzdravil, rozhodl se pokračovat na umělecké škole. Hrát na kytaru ale úplně nepřestal. Rád si občas zaimprovizoval v klubu Marquee například s Jeffem Beckem či Ericem Claptonem. Už v 19ti letech byl Jimmy velmi žádaný studiový kytarista a figuruje na nahrávkách mnohých skupin, dokonce se předpokládá, že v letech 1963 až 1966 se Jimmy podílel na nahrávaní 60% rockové hudby v Anglii. 

20. března 1965 přišla nabídka nahradit Erica Claptona ve skupině Yardbirds, ale on to odmítl a navrhl svého kamaráda Jeffa Becka. Později však v této skupině nahradil Jimmy baskytaristu a násladně vyměnil post s kytaristou Chrisem Drejou a mohl se připojit k Jeffovi Beckovi. Beck nedlouho poté kapelu opustil. V roce 1968 odešli dva další členové skupiny (Keith Relf a Jim McCarty) pro neshody a kvůli nízkému komerčnímu úspěchu. Jimmy se rozhodl pokračovat ve skupině dál a po jejich prvním turné skupinu The New Yardbirds přejmenoval na Led Zeppelin. Jako Led Zeppelin berou Ameriku útokem a v květnu 1969 patří jejich vydané album mezi top ten…

Led Zeppelin je jednou z nejprodávanějších hudebních skupin v historii zvukového záznamu. Různé zdroje odhadují celosvětové prodeje skupiny na více než 200 nebo dokonce 300 milionů alb.

 


Zpět na všechny články

Hudba jako zábava, ale i pomocník

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 06.11.2020

Kytarové mobilní aplikace

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 04.07.2020