Kytarové popruhy

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 29.03.2018

Asi každý kytarista někdy řešil otázku kvalitního popruhu na kytaru. Někdo je nucen vybírat o něco důkladněji například kvůli bolestem ramen nebo zad při hraní. Ať je to tak nebo tak, jisté je, že kytarový řemen se prostě hodí, tak proč si hned nevybrat ten, který nám bude vyhovovat nejlépe. Koupi nového popruhu může ovlivňovat několik věcí: cena, pohodlnost při používání a v neposlední řadě i vzhled. 

Různých typů kytarových popruhů je poměrně hodně, a proto bychom si předem měli ujasnit, co od něj očekáváme. Obecně platí, že pro dlouhodobé používání popruhu, je potřeba jeho vlastnosti před koupí pořádně vyzkoušet - tady jsme asi limitováni časem a ochotou prodejců, nicméně nějaký prostor se snad vždycky najde. Nespokojíme-li se s řemínky pro občasné hraní, které lze pořídit hodně lacino (jistě pro úplný začátek postačí), budeme nejspíš řešit, aby se nám kytara držela pohodlně a při delším hraní s těžším nástrojem nás nebolela ramena, či dokonce záda. 

Vlastnosti popruhů

Popruhů je celá řada, zmiňme aspoň jejich základní vlastnosti:
a) popruh na jedno nebo obě ramena - nejvíc se používají popruhy na jedno rameno, proč ale nezkusit něco jiného.
b) volitelná délka popruhu - v podstatě všechny popruhy umožňují nastavování délky, rozhodně se ale ujistěte, jaká je nejdelší a nejkratší délka.
c) šířka řemenu - širší popruh lépe rozloží váhu. Lze pořídit polstrování i samostatně, které se na řemen navleče a tím popruh rozšíří, nebo vypolstruje.
d) materiál, ze kterého jsou popruh, či polstrování zhotoveny – kožený popruh, nejen že déle vydrží než textilní, ale bude i pohodlnější nejen na oblečení. Oblíbené polstrování pak bývá z paměťové pěny.
e) zpravování - popruh si nejspíš nikdo nekupuje na pár měsíců, měl by naopak vydržet pěknou řádku let. Proto musí být jeho zpracování kvalitní - švy ani lepené spoje by neměly povolovat.
f) jiné. Na popruhu můžeme mít různé „vychytávky“,  jako například kapsu na trsátka nebo bottleneck.

Nabídka prodejců je poměrně široká, takže vyjmenovat všechny typy asi nemá úplně smysl, spíš zde uvedeme nějaké další možnosti, na které třeba jen tak nenarazíte.

Strap buildery

Prvním příkladem jsou v Čechách prozatím ne moc rozšířené „custom strap buildery“, kde si na předem vybraný popruh sami volíme grafiku - třeba logo své kapely. Pomocí jednoduché aplikace tak nakonfigurujeme popruh podle našeho přání. Platí se zde za práci i za poštovné.

strap builder

Zdroj: http://www.doubletreble.com/strapBuilderMain.jsp

Ruční výroba

jako příklad můžeme zmínit precizní českou výrobu vysoké kvality pana Hemrlíka. Svou poctivou ruční prací, stejnou, jakou pracovali brašnáři před desítkami let i staletími, tvoří konkurenci levným a nepříliš kvalitním výrobkům z Asie a zákazníkům nabízí kvalitu a originalitu. Řemeny pro kytary a jiné hudební nástroje ponesou cejch jeho vlastní značky Hemr.

„Moje řemeny jsou ručním českým výrobkem, který je kvalitnější a v cenové relaci standardního provedení ne příliš rozdílný od řemenů ze zahraničí. “ říká Ladislav Hemrlík.

Ten je kromě řemenů na všechny druhy kytar schopen vyrobit i řemeny na banja, mandolíny či na akordeony.

hemr popruhy

Zdroj: http://www.hemrstraps.com/

 

 

 

 


Zpět na všechny články

Hudba jako zábava, ale i pomocník

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 06.11.2020

Kytarové mobilní aplikace

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 04.07.2020
GeoPas.cz