Sbírky kytar kytarových velikánů

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 07.10.2017

Nebývá výjimkou, že ten, pro koho je hra na kytaru velkou částí jeho života, vlastní většinou několik kousků svých oblíbených „přátel“. Každý je jiný, něčím specifický a zvláštní. Pro někoho jsou kytary přímo posedlostí a vlastní jich ve své sbírce i několik stovek. Ne jinak je tomu u slavných kytarových legend. Vzpomeňme například na jména Joe Bonamassa, Steve Vai, Brian May nebo na patrně nejznámějšího bílého bluesového kytaristu Erica Claptona. Pojďme se tedy podívat, jaké skvosty vlastní ve svých sbírkách alespoň někteří z nich…

Brian May

Vlastním jménem Brian Herold May se narodil v anglickém Hamptonu a byl zakládajícím členem skupiny Queen. Není na světě snad nikoho, kdo by neznal skladby této legendární skupiny, ve které stál u kytary právě Brian May.

Od dětství miloval hudbu a rád zpíval. Málokdo ví, že se zajímal i o astronomii a fotografování. Protože jeho zájem o hudbu byl veliký, rodiče mu umožnili hrát na klavír, ale to nebylo pro něj to pravé. Postupem času objevil zálibu ve hře na kytaru a tak dostal k narozeninám svou vlastní španělku. Nejspíš ani sám netušil, jak moc ovlivnila jeho budoucí kariéru a lásku ke kytarám. Začal zkoumat její tony, zvuky, skládal melodie….

Postupem času mu jeho první kytara přestala vyhovovat a zatoužil po vlastní elektrické kytaře. Bohužel, byla příliš drahá a tak se za pomoci svého otce rozhodnul vyrobit si svou vlastní. Po osmnácti měsících tvrdé dřiny byl jeho kytarový klenot na světě. Byl na ni náležitě hrdý a musel často odolávat nabídkám spolužáků na její odkoupení. Pojmenoval ji Red Special a tento nástroj jej doprovázel na koncertech a při studiovém hraní po více než třicet let. Dodnes se vyrábí v různých obměnách a modifikacích pod názvem Brian May Special v elektrické verzi, The Rhapsody v elektroakustické verzi, The Mini May ve verzi zmenšené a dokonce Brian May Bass – baskytarová verze.

Třebaže jej tato kytara proslavila a čestně zaujímá místo v jeho sbírce kytar, nesmíme opomenout ani další typy značek, které často při vystoupeních používal. Patří mezi ně například Fender Stratocaster, Gibson Les Paul Deluxe, John Birch, Gibson Flying, Guild, Fryer a mnohé další.

Po tragické smrti Fredie Mercuryho často používal pro většinu akustických setů při koncertech dvanáctistrunnou kytaru kanadské provenience Godin A-12. Tyto koncerty probíhaly pod názvem Another World Tour (turné z jiného světa).

Joe Bonamassa

Tohoto hudebníka nelze opominout. Je znám především svým charakteristickým hrubým hlasem a velmi propracovanou hrou na kytaru. Narodil se na v Americe a hře na kytaru se věnuje od svých čtyř let.

Jeho silnou inspirací byl jiný, neméně slavný hudebník Eric Clapton (o němže si povíme níže). Postupem času získával věhlas a uznání jako blues-rockový muzikant a byl oceněn Guitar Players Readers Choice Award, jako nejlepší bluesový kytarista pro rok 2007 a 2008. V roce 2009 spoluzaložil hudební skupinu Black County Communion, která v roce 2010-2012 vydala tři alba. V březnu 2013 Bonamassa skupinu opustil.

Pokud někdo miluje své kytary, potom je to bezesporu tento hudebník, který své oblíbené kousky představil i na koncertě v Praze. Prostřídal jich zde slušnou desítku a sám velmi rád o své sbírce, která údajně čítá několik set kusů, rád hovoří. Na svých webových stránkách každý týden představí jednu kytaru, v rubrice Kytara týdne.

Velmi hezky píše o modelu Gibson ES-175 z roku 1957, s nímž nahrával svou desku Seesaw. Říká, že pokud se o ni budete dobře starat, vydrží déle než my sami… Posledním představeným kouskem je pak Fender Stratocaster z roku 1963, kterou Bonamassa vlastní již 19 let a používá ji hlavně při tvorbě solových alb. Pokud jste skutečným milovníkem kytar, potom shlédnutí jeho stránek vřele doporučuji.

Eric Clapton

Posledním dnes představeným velikánem není nikdo jiný než Eric Clapton, přezdívaný též „Slowhand“. Jak již bylo zmíněno, je oprávněně pokládán za jednoho z nejznámějších bluesových kytaristů. 

Také on vlastní velmi rozsáhlou sbírku svých oblíbených kytar. Jeho první kytarou byla údajně lubovka značky Kay s dvojitým výřezem, záhy ale přesedlal na čistě elektrickou kytaru a vybral si v té době velmi známou značku Fender Telecaster.

Když začal účinkovat s Mayallovými Bluesbreakers, pořídil si model Gibson Les Paul 1960 Standard a někdy v polovině šedesátých let se dokonce stal firemní tváří značky Gibson. Zcela automaticky se tak nabízelo, že bude zkoušet i jiné modely této značky a pořídil si v roce 1964 Gibson SG. K této kytaře se váže jedna zajímavá historka, když si ji nechal v duchu šedesátých let pomalovat od známé umělecké skupiny The Fool a tak se jeho oblíbený kousek stal legendární kytarou hudební historie.

Následovaly další zajímavé kousky kytar a my nesmíme opomenout dvě klasické kytary, které pojmenoval podle barvy Blackie a Brownie. Jeho miláček Blackie posloužil nejen jako dobrý hudební nástroj, ale také jako cenný asset při dražbě jeho několika kytar v letech 1999 a 2004. Blackie se v té době vydražila za téměř milion dolarů a tato částka putovala na charitativní účely. Jako velký filantrop se Calpton projevil už v roce 1998, kdy založil odvykací zařízení pro závislé Crossroads Centre. Pro toto zařízení uspořádal ještě několik charitativních dražeb svých kytar, ale také ostatních kousků ze své sbírky, jako byly například klasické zesilovače Marshall, které používal v sedmdesátých letech. Je tedy nesporné, že osobnost tohoto muzikanta není krásná jen jeho hudbou, ale i srdcem, které otevřel pro druhé…

 


Zpět na všechny články

Hudba jako zábava, ale i pomocník

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 06.11.2020

Kytarové mobilní aplikace

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 04.07.2020
GeoPas.cz