Eric Clapton - Blackie - Slavné kytary

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 08.04.2018

Zdroj obrázku: shop.fender.com

Eric Clapton není z těch kytaristů, které bychom si nutně spojovali s jedním konkrétním nástrojem. Nevyhýbá se akustickým kytarám, na začátku své kariéry (s Yardbirds) používal nástroje značky Gibson. Přesto je zde jeden nástroj, který je s Clatonem spojený.

 

Mám na mysli “Blackie”, tedy Fender Stratocaster v kombinaci černé a bílé barvy.  Ke “stratům” se Clapton přiklonil v roce 1970, hlavně pod vlivem Jimi Hendrixe a svého spoluhráče z kapely Blind Faith Stevea Winwooda. První stratocaster Clapton pojmenoval “Brownie” - byl proveden ve stylu sunburst - a slyšet ho můžeme na deskách Eric Clapton a Layla and Assorted Love Songs. 

 

Ve stejném roce nakoupil Clapton šest stratocasterů v jednom obchodě z hudebními nástroji v Nasvillu. Jednalo se o modely z padesátých let. Clapton tři z nich daroval - Petu Townshendovi z The Who, Steveu Winwoodovi a Georgi Harrisonovi. Ze zbývajících tří se péčí kytaráře Ted Newman Jonese zrodila Blackie. Svou živou premiéru si tato černá kráska odbyla 13. ledna 1973. Nakonec na ni hrál až do roku 1988. Slyšet ji můžeme na takových Claptonových hitech, jako je Wonderful Tonight, Cocaine nebo I Shot The Sheriff. 

 

Ve své době nejdražší kytara

 

V roce 2004 dal Clapton Blackie do aukce na podporu svého projektu Crossroads, centra pro léčbu závislých na drogách a alkoholu. Vydražila se za 959 500 dolarů a tato částka po další čtyři roky držela světový rekord. Blackie se stala nejdražší kytarou na světě. V roce 2006 vypustila společnost Fender do světa limitovanou sérii 275 kopií Blackie. Vyprodaly se během pouhých několika hodin.  

 


Zpět na všechny články

Hudba jako zábava, ale i pomocník

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 06.11.2020

Kytarové mobilní aplikace

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 04.07.2020