The Black Strat - David Gilmour - Slavné Kytary

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 16.08.2015

V tomto seriále o slavných kytarách má nepochybně své místo i známý anglický kytarista, klávesista, zpěvák, skladatel a také producent. Působil v několika kapelách, ale jedno je jisté – jeho největším profesním úspěchem je spolupráce se světově uznávanou kapelou Pink Floyd. Pokud máte na mysli Davida Gilmoura, je to správně…

David Gilmour

Narodil se v roce 1946 v anglickém městečku Cambridge. Vyrůstal v dobře situované rodině a v liberálním prostředí. Jeho rodiče byli velmi pokrokoví, v některých záležitostech možná až příliš. V jeho 17ti letech se rodina odstěhovala do New Yorku a David se od té chvíle musel spoléhat jen sám na sebe.

Na střední škole byl spolužákem Syda Barretta, od kterého se o přestávkách učil hrát na kytaru. Když dokončili střední školu, jejich osudy se rozdělily a David začal hrát ve skupině Ramblers, ze kterých nakonec vznikla nová kapela Jokers Wild. Měla poměrně dobrý ohlas u domácího publika, třebaže hrála jen přejaté sklady. Jokers Wild se tedy vydali i na turné po Francii a Anglii, kde se spíš jen tak bavili, ale i tak připravovali debutové album. Bohužel, dvě skladby jim byly ukradeny pirátskou rozhlasovou stanicí, která je sama vydala jako singl. Naděje na úspěch kapely byly tímto definitivně ztraceny.

V roce 1967 nastoupil jako „pojistka“ do Pink Floyd za jeho přítele z mládí Syda Barretta. Brzy se však ukázalo, že je mnohem lepší hudebník než on, a tak Barrett z kapely odešel. Zda tímto odchodem utrpělo i jejich přátelství vědí nejspíš jen oni dva…

Triumfální návrat

Také David Gilmour má svou legendární kytaru, kterou provází zajímavý příběh. V roce 1970 koupil David svůj první černý Stratocaster. Z této kytary se však neradoval dlouho. Několik týdnů poté došlo k poměrně velké krádeži, při které zmizela část hudební aparatury a s ní i tato kytara. David si ji ale oblíbil natolik, že zašel do stejného obchodu a koupil přesně tu stejnou kytaru, která mu byla ukradena. Stala se tak ikonou Pink Floyd. Když se pak v roce 2005 dala skupina opět dohromady a oznámila triumfální návrat na hudební scénu, tato černá kytara Davida Gilmoura provázela na všech koncertech.

The Black Strat - David Gilmour

Zdroj: http://www.fendercustomshop.com/series/artist/david-gilmour-signature-stratocaster/


Zpět na všechny články

Hudba jako zábava, ale i pomocník

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 06.11.2020

Kytarové mobilní aplikace

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 04.07.2020