Začátky slavných kytaristů - Dave Murray

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 18.08.2019

Ten nejroztomilejší rocker na světě, říkají fanoušci Iron Maiden. Ano, jeden ze zásadních členů Železné panny, který v ní působí od dob jejich skromných začátku v East Endu, se na koncertech neustále culí, ale zároveň předvádí skvostnou kytarovou ekvilibristiku, nad kterou ego leckterého kytaristy plesá radostí. Ne Daveovi. Skromnost a pokora jsou jeho životném krédem.

Druhý muž Iron Maiden se narodil roku 1956 v Londýně, v nemocnici Royal Middlesex. Díky rodině má v sobě irskou a skotskou krev. Jak už to v Anglii bývá, jeho první láskou se nestala muzika, ale fotbal. „Vyrůstal jsem v Tottenhamu v Londýně, takže jsem byl vždycky fanda Tottenhamu Hotspur, i když musím přiznat, že jsem nikdy nebyl na jejich zápase. Koukal jsem na ně v telce. Bylo to takové rodinné dědictví“. Všechno nadšení okolo fotbalu Dava opustilo v patnácti letech, kdy si začal kupovat první hudební desky. Svou první kytaru si usměvavý rocker vyrobil z lepenky jako malý kluk. To s sebou přineslo jistou tradici a na první koncerty Maiden si do hospod mladí fanoušci nosili desítky takto vyrobených kytar.

Zásadním krokem ke změně Daveova života byla skladba Voodoo Chile od velikána Jimiho Hendrixe. „Přechod k rockový muzice u mě nebyl nějakej pozvolnej proces, ale naprosto extrémní skok. Prostě černá a bílá“. Hendrixova alba Londýňana učarovala a začal uvažovat o tom, jaký by asi bylo taky začít hrát. Již v tu dobu se dal do kupy společně s Adrianem Smithem (kytarista IM). Vzájemně se navštěvovali a hráli na kopie Gibsona. Se Smithem dali také dohromady první kapelu Stone Free. S tou odehráli jeden koncert pro šestnáct lidí a za odměnu dostali plechovku koly a tyčinku Mars. Jistě úsměvná situace pro současné megastars. Od té doby vystřídal Dave nespočet amatérských skupin, ale zároveň stále pročítal inzeráty v tamním hudebním plátku Melody Maker a hledal kapelu, která by za to alespoň trochu stála a jeho v tu dobu už vyspělejší kytarový um docenila. 

První takovou kapelu byli The Secret. Tato skupina už měla i manažera a jasně vypsané štace. Tam Dave Murray vydržel rok, aby se krátce na to konečně setkal se současným baskytaristou a zakladatelem Iron Maiden Stevem Harrisem. „Totálně nás posadil na prdel“, říkal o něm Steve po první zkoušce. Dave tenkrát na zkoušce dostal za úkol zahrát skladbu Prowler, která se nakonec dostala i na první album Iron Maiden. 

Další historie Železné Panny je všem jejím fanouškům dobře známá. Co je ale stále udivující je právě Daveova skromnost. A to nejen v jeho povaze. Dave na každé album Maiden vždy přispěl maximálně jednou až dvěma skladbami. S novináři vždy vycházel, žádné hvězdné manýry od něj nečekejte. V současné době žije na exotickém ostrově Maui s manželkou Tamar, rodilou Kaliforňankou, se kterou má dceru Tashu. Doufejme, že právě tam spřádá plány pro další album Londýnských velikánů.


Zpět na všechny články

Hudba jako zábava, ale i pomocník

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 06.11.2020

Kytarové mobilní aplikace

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 04.07.2020
GeoPas.cz