Yngwie J. Malmsteen - Začátky slavných kytaristů

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 04.08.2019

Švédského kytaristu Yngwieho J. Malmsteena již dnes můžeme v klidu řadit po boku kytarových velikánů. Tento milovník klasiky vydal nespočet alb se svou stejnojmennou kapelou, kde se mu za mikrofonem vystřídala řádka slavných hard rockových zpěváků. Namátkou Jeff Scott Soto, Joe Lynn Turner nebo Mats Léven. Mezi nejcennější poklady jeho diskografie patří dle kritiků alba „Rising Force“, „Marching Out“, nebo „Oddysey“. Tedy alba z osmdesátých let. Kde se ale vzala Yngwieho láska k propojování metalu a klasické hudby?

Yngwie Malmsteen se narodil ve Stockholmu jako Lars Johann Yngwie Lannerback v roce 1963. Oddanost ke kytarové muzice se u něj probudila, když uviděl film na počest úmrtí Jimiho Hendrixe, který ukazoval Jimiho živé hraní. Mladý Švéd se tak začal učit skladby kytarového velikána společně s věcmi od Deep Purple. Yngwie měl naštěstí i sourozence, a to sestru, která ho vedla také ke klasické hudbě. Seznámila ho s Bachem, Beethovenem, Vivaldim a Mozartem.  Jeho posedlost kytarou zašla tak daleko, že cvičil tak dlouho, dokud neměl krvavé prsty, a jeho matka mu dokonce dovolovala kvůli hraní meškat školní docházku. S tím ale souviselo i to, že se rozvíjející se virtuóz neuměl moc chovat, což se o něm traduje dodnes. Respektive - je prý arogantní. V deseti letech objevil i houslové virtuózy. Jeho záliba se tak začala točit okolo jmen jako Niccolo Paganini.. 

V osmnácti již Yngwie cestoval s různými kapelami po Švédsku, přičemž se podobu těchto tour snažil zaujmout alespoň část posluchačů. Ve Švédsku zkrátka jela spíše jednodušší muzika a jeho instrumentální dovádění se ne vždy setkalo s pochopením. A tak Malmsteen posílal demo pásky i do zámoří, kde si ho všiml prezident Shrapnel Records Mike Varney a pozval Švéda do Států, aby se připojil ke kapele Steeler. Tam ale vydržel pouze u jednoho dlouhohrajícího alba. Ambicióznímu Švédovi se nelíbil "příliš uhlazený zvuk" kapely a přeskočil ke kapele Alcatrazz, kteří chytali vlil především z klasik typu Deep Purple. Ani to ale virtuóza zcela neuspokojilo a rozhodl se dát vlastní cestou. Založil vlastní projekt, s nímž vydal své první album Rising Froce, které je dodnes řazeno mezi klenoty heavy metalové hudby s nádechem klasiky. 

Zdroj: www.allmusic.com


Zpět na všechny články

Hudba jako zábava, ale i pomocník

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 06.11.2020

Kytarové mobilní aplikace

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 04.07.2020
GeoPas.cz