Zlato a kytary

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 04.05.2017

O kytarách se mluví a píše nejen na hudebních stránkách a fórech. Postupem času se ukazuje, že zájem o tento hudební nástroj je vskutku velký a lidé jsou schopni investovat nemalé finanční prostředky k jeho zakoupení. Stává se také zajímavým sběratelským artiklem a to nejen v řadách světových muzikantů, ale i mezi sběrateli a nejrůznějšími zbohatlíky.

Na web stránkách www.ozlatu.cz se nedávno objevil článek, který spojuje dva zdánlivě nespojitelné záležitosti. Zlato a kytaru. Že se hudební nástroje objevují na mnoha výrobcích, je poměrně známá věc. Nedávno se objevily i na investičních zlatých mincích. Také mnoho náhradních komponent, které se běžně na kytaru dokupují, se začínají vyrábět ze zlata. Pokud máte zbytečné peníze a nevíte, do čeho je investovat, můžete si nyní pořídit i náhradní zlaté struny na kytaru a hrát už jen „zlaté“ akordy. Že je tento artikl jen jakýsi módní výstřelek, který se bude jen těžko prodávat? Nenechte se mýlit. Na mnoha webových stránkách se tyto zlaté struny prodávají a jejich hodnota může dosáhnout až několik tisíc Eur. Je ovšem pravdou, že tyto stránky jsou především záležitostí zahraničních prodejců a není jisté, jestli by toto zboží našlo odbytiště i na české hudební scéně. Možná ano, ale asi jen a pouze coby recese a snaha zaujmout.

V článku „Když se zlato rozezní“ se píše o umělci, který dokáže elektrickou kytaru kompletně rozebrat, opravit co je potřeba a potom ji nejen zase složit, ale kompletně vyšperkovat podle návrhu a přání zadavatele. Sice si nedokážu představit, že by si někdo v Čechách a možná i v celé Evropě nechal tělo kytary vyložit perletí, mušlovinou a ryzím zlatem, ale v zemi za „velkou louží“ se pár takových nadšenců samozřejmě najde… Ve Velké Británii žije muž, který už několik kytar takto na zakázku upravil. Je to sice otázka měsíců, než je kytara kompletně přepracována, ale výsledek stojí rozhodně za uznání. Kytary se dají ozdobit nejen perletí a zlatem, ale i krystaly od firmy Swarowski, nebo i jinými drahokamy. Záleží skutečně jen na finančních možnostech a představivosti každého zadavatele takto náročných zakázek.

Částky za tuto práci jsou skutečně nemalé, troufám si tvrdit, že dosti vysoké. Hodnota kytary se potom pohybuje řádově v tisících liber, jak výše zmíněný zdroj uvádí, hodnota takové kytary je odhadována až na 10.000 anglických liber. Což je mnohdy víc, než koupě nového osobního automobilu. Jestli se tento trend přenese i do našich končin, to je věru otázka. Dost možná, že by se i u nás našlo pár zájemců, kteří by rádi prodali auto a svoji milovanou kytaru vylepšili zlatými strunami a kousky ryzího zlata…

 

 

Zpět na všechny články

Hudba jako zábava, ale i pomocník

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 06.11.2020

Kytarové mobilní aplikace

Autor: jirka kyncl, vytvořeno: 04.07.2020
GeoPas.cz